Interjú Bauer Arnold ügyvezető igazgatóval

Közzétette: Zala-Müllex
Készült: 12 március 2024

A 2023-as év jelentős változásokat hozott a hulladékgazdálkodás területén. Hogy érintette ez cégünket?

2023. július 1-től elindult a MOHU Zrt. által irányított hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer, melynek keretén belül intézményi alvállalkozóként, illetve hulladékkezelő- és hasznosítóként veszünk részt a hulladékgazdálkodási feladatok ellátásában. Ennek a tevékenységnek a megfelelő dokumentálása, az általunk elvégzett szolgáltatások napi szintű teljesítése, a műszaki kihívások mellett jelentős informatikai és adminisztratív feladatok elé állított minket. Közösen a MOHU szakembereivel folyamatosan javítjuk az általuk üzemeltetett rendszerek hatékonyságát. Az eddig eltelt időben kölcsönösen pozitív hozzáállást tapasztalunk egymás részéről a közös munkában. Kiemelten fontos számunkra, hogy a szolgáltatási díjak kifizetését időben teljesíti a megrendelő. A koncesszió következtében a csomagolóanyagok értékesítéséből fakadó árbevételünk 2023. július 1-től a MOHU-t illeti meg, ez az árbevétel az év második felében már kiesett számunkra, 2024-ben pedig ez már az egész évünket érinti, ugyanakkor a koncesszió hatására több területen nőtt feladataink száma, amivel kompenzálni tudtuk a bevételkiesést.

Az építőipari szektor recessziója negatívan hatott konténeres üzletágunkra. Bevételeink növelése érdekében a koncesszión kívüli tevékenységeinket is sikerült növelni. Újabb nagy hulladéktermelőkkel kötöttünk megállapodást, mint a Flex Sárvár vagy a büki Nestlé. Pozitívum, hogy a megnövekedett feladatokhoz mind a megfelelő műszaki eszközöket, mind a szükséges humán erőforrást rövid időn belül biztosítani tudtuk. További kiemelten fontos feladatunk az, hogy a belső strukturális folyamatainkat hozzáigazítsuk a megnövekedett feladatainkhoz.

Milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítani 2023-ban?

Célunk, hogy gépparkunkat és eszközállományunkat folyamatosan bővítsük és korszerűsítsük, ennek keretében vásároltunk új komposztforgató gépet, illetve az év második felében három konténerszállító autót, egy multifunkciós tehergépjárművet, két munkagépet és különböző a feladatellátáshoz szükséges adaptereket.

Azonban nem háttérbe szorítva az eszköz- és járműparkfejlesztések jelentőségét, abban hiszek, hogy egy céget elsősorban a munkavállalói tehetnek sikeressé. Kollégáinkra jellemző a magas hozzáadott érték, a kitartás, az innovatív megoldások és a folyamatos építkezés, így számunkra kiemelten fontos az ő megbecsülésük. Ennek része a bérszínvonal inflációt meghaladó emelése és a munkakörülmények folyamatos javítása. 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest 22,1%-kal nőtt az átlagbér cégünknél, eredményes gazdálkodásunk pedig lehetővé tette, hogy az év során kétszer is jutalmat fizessünk kollégáinknak. Dolgozóink létszáma is nőtt az év során, 2024 elejére már 132 főállású munkatársunk volt.

A hulladékkoncessziót és a konténeres üzletágat már említettük, milyen évet zárt a cég többi részlege?

Kiemelt feladataink közé tartoznak a zalaegerszegi út- és járdafelújítási munkálatok. 2023-ban munkatársaink jóvoltából újultak meg a vármegyeszékhelyen többek között a Gasparich utcai, a Bethlen Gábor utcai, a Pálóczi Horváth Ádám utcai és a Göcseji úti járda egyes szakaszai, útépítési ágazatunk tavaly 330 tonna aszfaltot dolgozott be a munkálatok során. A Zalaegerszeg és környéki utak téli síkosságmentesítéséhez szükséges eszközállományunkat is sikerült fejlesztenünk a minőség- és hatékonyságnövelés érdekében. Környezetünk megtisztítása és élhetőbbé tétele fontos küldésünk, Zala és Vas vármegyében 1107 tonna illegális hulladékot számoltunk fel a mögöttünk hagyott évben. Az eredményességünket visszaigazolja az is, hogy a korábbiakhoz hasonlóan tavaly is szerepeltünk Zala vármegye 100 legnagyobb árbevételű cége, 50 legnagyobb foglalkoztatója, illetve Zalaegerszeg 25 legnagyobb adózója között is. Külön öröm, hogy a 2022-es Az év adományozója díj elnyerése után tavaly sporttámogatási tevékenységeinket Zalaegerszeg MJV Önkormányzata a Sport mecénása díjjal ismerte el. Szeptemberben a ZTE KK-val már évekre visszanyúló együttműködésünk folytatásaként stratégiai jelentőségű támogatási szerződést kötöttünk, amellyel a négyszeres magyar bajnok csapat mezszponzora lett a Zala-Müllex Kft.

A társadalmi felelősségvállalás keretében tavaly kik számíthattak a Zala-Müllex támogatására? 

Cégünk hosszú évek óta rendszeres támogatója számos helyi sportklubnak, kulturális intézményeknek, rendezvényeknek és civil szervezeteknek. Tavaly a hagyományoknak megfelelően részt vettük a GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencián, a Vadpörkölt és Borfesztivál jótékonysági főzésén, a Belvárosi ÖKOnapon, támogattuk az AquaCity jótékonysági főzőnapjának megrendezését, a szilveszteri hegyimaratont, a nagyszabású zalaegerszegi küzdősportgálát. Közreműködtünk a Zala Vármegyei Civil Központ adventi adománygyűjtő akciójában és főtámogatói voltunk a IX. ZegaSztár összművészeti tehetségkutató versenynek, dolgozóink pedig rendszeresen vesznek részt a civil véradásokon. Március elején egy új defibrillátort szereztünk be, amely baj esetén nem csak cégünk dolgozóinak, hanem a környékbeli intézményekben dolgozóknak és tanulóknak, valamint a landorhegyi lakosoknak is életet menthet. Tavaly mintegy 1000 diák környezeti nevelésében vettünk részt, pályázatokkal, környezetvédelmi előadásokkal és telephelylátogatásokkal is segítettük a fiatal generáció környezettudatos gondolkodásának kialakulását.

Milyen tervekkel vágott neki cégünk a 2024-es évnek?

2024-ben is folytatni szeretnénk a szolgáltatásaink minőségi megújítását és fejlesztését. Harasztifalui regionális hulladékkezelő központunkban egy automata csurgalékvíz visszalocsoló rendszer kiépítését tervezzük, valamint zárt rendszerű komposztálási technológiát építünk ki. Eszköz- és gépállományunkat láncos, illetve multiliftes konténerszállítói autók beszerzésével szeretnénk fejleszteni, síkosságmentesítési feladataink színvonalas ellátásához újabb sószóró berendezést, útkarbantartási munkálatainkhoz pedig egy aszfaltújrahasznosító gép vásárlását tervezzük. Célunk, hogy 2024-ben is üzleti és lakossági partnereink magas szintű elégedettsége mellett végezzük feladatainkat a hatékonyság, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve.