Interjú Kotsy Gyulával, a Zala-Müllex nyugdíjba vonult műszaki vezetőjével

Közzétette: Zala-Müllex
Készült: 15 május 2023

2012 és 2023 tavasza között oszlopos tagja volt cégünk mindennapjainak Kotsy Gyula, aki a bő tizenegy év nagyrészében a műszaki vezetői feladatokat látta el. Korábbi kollégánkkal néhány héttel a nyugdíjba vonulása alkalmából szervezett összejövetelt követően beszélgettünk. Az interjú során felidéztük a kezdeteket, a cégünk életében bekövetkezett változásokat, munkájának kedvenc részeit, de szóba kerültek a kollégáktól kapott búcsúajándékok is.

Több mint 11 évig dolgoztál a Zala-Müllex Kft.-nél. A bő évtized alatt mik azok a mérföldkövek, amikre szívesen emlékszel vissza?

2012-ben kezdtem el dolgozni még a jogelőd Zala-Depo Kft.-ben mint műszaki vezető helyettes. Feladatom volt az akkori műszaki vezető, a nagy tapasztalattal és munkabírással rendelkező, nyugdíjba vonulására készülő Gotthárd Pisti feladatainak átvétele. Ezek a feladatok egyrészt cégünk saját ingatlanjainak, illetve ingóságainak gépészeti, épületgépészeti, épület és telephelyi fenntartási, fejlesztési feladataira terjedtek ki. Másrészt abban az időszakban történt a Zalaegerszeg útjainak karbantartására, fenntartására képes, alkalmas útépítő csoport humán erőforrásának megszervezése, eszközökkel, gépekkel történő felszerelése. Ez a csoport rövid időn belül már nem csak a város útjainak karbantartását, felújítását végezte, hanem hála az építőipari szakemberek rátermettségének, a környező falvak, így Kustánszeg, Nemessándorháza, Bocfölde, Kisbucsa, Salomvár, később Nemeshetés községekben is végzett pályázati úton megnyert útfelújításokat.

Névváltozáson is átesett a cég, valamint folyamatosan változtak a tevékenységi körök, ezáltal minden bizonnyal a te feladataid is. Honnan hová jutott ez idő alatt a Zala-Müllex?

A hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozások működését nagymértékben befolyásolta, és napjainkban is meghatározza a folyamatosan változó jogszabályi környezet. Ezek a változások vezettek a harasztifalui Müllex-Körmend Kft. Zala-Depo Kft. általi megvételéhez. Ugyanilyen jogszabály-változások tették szükségessé egy a Zala-Depo Kft.-ből születő új cég, a ZKN Kft. megalakulását is, amely a kezdeti időszakban egy eszközök nélküli és minimális humán erőforrással rendelkező vállalkozás volt, feladatait bérmunkában cégünk, a Zala-Depo Kft. végezte. 2017-re a Zala-Depo Kft. egyesült a Müllex-Körmend Kft.-vel, így változott a cég neve Zala-Müllex Kft.-re. A ZKN Kft. mint szintén Zalaegerszeg MJV tulajdonában lévő vállalkozás pedig egyes eszközök, valamint humán erőforrások átvételével tényleges gazdasági tevékenységet tudott folytatni. Az átvett ingatlanok, valamint ingóságok, így a búslakpusztai hulladékválogató csarnok, gyűjtő és szállító eszközök, hulladékudvarok fenntartási, fejlesztési feladatai a továbbiakban már nem a cégünk kompetenciájába tartoztak, így ezzel csökkentek feladataink. Azonban a hulladékválogató bálázó gép sorának kiesése, valamint a megnövekedett papírhulladék volumen növekedés miatt szükségessé vált egy újabb automatikus bálázógépsor beállítása a laktanya területén. Itt először egy 700 m2-es rakódótér felújítására került sor, majd a bálázócsarnok kisebb átalakításával egy jó állapotú Paal rendszerű bálázó került beépítésre.

Műszaki vezetőként sokrétű feladatod volt, a cég működéséhez szükséges műszaki háttér biztosítása nagy felelősséggel jár. Mivel teltek a napjaid, mik jelentették a kihívásokat a napi munka során?

A kezdeti időszakban nagy kihívást jelentett a lakossági kommunális hulladékgyűjtő és szállító gépjárművek (kukásautók) fenntartása, mivel átlagos életkoruk meghaladta a 17 évet és erősen le voltak amortizálva. Mivel a szolgáltatást adott helyen előre meghatározott időszakban kellett elvégezni, így nagy odafigyeléssel járt, hogy a szükséges működőképes gépjárműállomány mindig rendelkezésre álljon. Az autószerelő és lakatos csoport hozzáállásának köszönhetően, amelynek létszáma folyamatosan bővítésre került, ezt az időszakot sikeresen átvészeltük. Sokat segített, hogy a műhely előtti területen egy kb. 400 m2-es fedett javító gépszínt sikerült kialakítani, így a kollégák az időjárástól függetlenül el tudták végezni a szükséges javításokat. Javítás és karbantartás területén az egyesülés után a felsővezetők jól érzékelték a gépjárműállomány műszaki elavultságát és több éven át tartó beszerzések révén "zongorázni" lehet a különbséget a korábbi állapotokhoz képest, a műszaki állapot lényegesen javult, a javításra fordított idő és pénz arányosan csökkent. Ez vonatkozik a téli síkosságmentesítés eszközeire is, ami egy kényes terület, hiszen hóesés, vagy fagyás esetén a város lakosságának többsége az szeretné, hogy amerre ő közlekedik, az legyen letakarítva. Persze semmit sem ér az eszközállomány, ha nincs mögötte megfelelő humán erőforrás. Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból szerencsés voltam, hiszen jó képességű, pozitív hozzáállású munkatársakkal dolgozhattam. Jó emlékkel gondolok vissza a korábbi év végi céges disznóvágásokra, céges sportnapokra és a zalalövői csapatösszekovácsoló bulikra.

Volt-e kedvenc része a munkádnak?

Aktív éveim alatt sokat dolgoztam a fenntartás, fejlesztés és a beruházások területén, ezek közül mindig egy új létrehozása, vagy egy teljes felújítás szervezése volt számomra érdekesebb, a karbantartás, javítás nem jelentett akkora kihívást. Így az előbb említett beruházás, az irodaház teljes felújítása, valamint a búslakpusztai csurgalékvíz-medence beruházás előkészítő munkái jelentettek nagyobb élményt.

Zala-Müllexes időszakod lezárásaként egy nagyobb összejövetelre hívtad meg kollégáidat. Hogy sikerült ez a "búcsúbuli", kaptál-e tőlük meglepetést, búcsúajándékot?

Ezúton is szeretném megköszönni a kollégáknak, hogy jelenlétükkel megtiszteltek a nyugdíjas búcsúbulimon, ami hála a kolléganők hozzáállásának egy jó kis fergeteges, mulatós estére kerekedett. Kedves és hasznos ajándékokkal leptek meg, az italok mellett komoly értékű utazási utalvánnyal, ami könnyebbé teszi számomra az utóbbi években elmaradt utazásokat, valamint kaptam a barkácsolási szenvedélyem megéléséhez szükséges anyagok, eszközök vásárlására alkalmas utalványt. Ezeket még egyszer nagyon köszönöm!

Milyen tanácsokkal adtad át a feladataidat utódodnak?

Az utódoknak tanácsolni semmiképpen nem szeretnék - persze ha kérdeznek, megteszem-, mert úgy érzem, hogy fontoskodásnak tűnne. Az útépítés területén Sáfár Attila már kezdetek óta a csapatban van, részleteiben ismeri a feladatokat és az utóbbi években már ő irányította a csoportot. A gépészet területén pedig Becze András közel egy éve cégünknél dolgozik, és a felsővezetők előrelátásának köszönhetően apró részleteiben megismerte a feladatait. Mindketten magasan képzett, kellő tapasztalattal, a legjobb alkotó életkorban lévő szakemberek. Sok sikert, erőt egészséget kívánok a munkájukhoz, mint ahogy a cégünk többi dolgozójának is!