Közérdekű közlemény

 

 

REZSICSÖKKENTÉS


 

Tájékoztatás a rezsicsökkentés végrehajtásáról


Tisztelt Ügyfeleink!


A 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) rendelkezik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásért fizetendő díj mértékének csökkentéséről a 2013. július 1-jét követő időszakban teljesített szolgáltatás vonatkozásában.
A díjcsökkentés megvalósításának módját a Ht. 91. § (1) - (8) bekezdése részletezi. A jogszabály (2) a magánszemélyek, a (3) társasházak, a (6) pedig a költségvetési szervek részére alkalmazható hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét a 2013. július 1 és 2014. december 31-e közötti időszakban a következőképpen állapítja meg:

 

„91. § (2) A természetes személy ingatlanhasználó részére kiállított számlában meghatározott hulladékgazdálkodási közszolgáltatásért fizetendő szolgáltatási egységre jutó összeg (beleértve az alapdíjat) nem haladhatja meg a 2012. április 14. napján alkalmazott díj legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát.
(3) A társasházat a (2) bekezdésben meghatározott díjcsökkentés a társasházat alkotó azon albetétek vonatkozásában illeti meg, amelyeket természetes személy ingatlanhasználó használ. A társasház évente írásban tájékoztatja a közszolgáltatót a természetes személy és nem természetes személy ingatlanhasználók társasházon belüli megoszlásáról. A közszolgáltató a tájékoztatás kézhezvételét követően kiállított, esedékes számlájában érvényesíti a természetes személy ingatlanhasználók után a társasházat e rendelkezés alapján megillető díjcsökkenést. E rendelkezés megfelelően alkalmazandó a lakásszövetkezetre is. A díjcsökkenést vita esetén a közhiteles nyilvántartásból megismerhető, természetes és nem természetes személy tulajdonosok tulajdoni hányadainak egymáshoz viszonyított aránya alapján kell elszámolni.
(6) E § vonatkozásában a költségvetési szervre és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti ápolást, gondozást nyújtó intézményre a természetes személy ingatlanhasználóra irányadó szabályokat kell alkalmazni.”
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hulladékkezelési közszolgáltatás díjaiban 10 %-os, vagy annál nagyobb mértékű csökkenés következik be a 2013. július 1-jét megelőző állapothoz képest! A díjcsökkentés az ürítési (hulladékgyűjtés + elhelyezés) egységárra vonatkozik, ezért számláink a jelenleg használt edényméret és a jelenlegi ürítési gyakoriság alapján, erre vonatkozóan mutatják meg a megtakarítás összegét. A már megküldésre került III. negyedévi számlákban a kiemelt sárga mezőben található a rezsicsökkentés eredményeként Önnél jelentkező megtakarítás. A %-os mértékű díjcsökkenést ellenőrizheti, amennyiben az elszámolt időszakban keletkezett megtakarítás összegét elosztja az aktuálisan fizetendő hulladékkezelési közszolgáltatási díj és az elszámolt időszakban keletkezett megtakarítás együttes összegével, majd az így kapott értéket megszorozza százzal. (Amennyiben a számla tartalmaz a közszolgáltatás körébe nem tartozó tételeket, azt a számításnál nem kell figyelembe venni.)

 

rezsi

A jövőben kiállításra kerülő számláinkban már feltüntetésre kerül az is, hogy a rezsicsökkentés nélkül milyen fizetési kötelezettség terhelte volna, illetve a rezsicsökkentés révén hány százalékkal kell kevesebbet fizetnie.


Érvényes árainkról tájékozódhat, ill. a rezsicsökkentéssel kapcsolatban felmerült kérdéseit az alábbi elérhetőségeken teheti fel:  Tel.: 92/598-941,  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Zalaegerszeg, 2013. október 30.


Tisztelettel:

Zala-Depo Kft.