Hulladékból Termék kiállítás 6 év után ismét Zalaegerszegen!

 

 

Miért termelünk évente 4,5 millió tonna hulladékot?
Hova kerül ennek nagy része?
Hogyan felezzük meg szemetünk mennyiségét?
S mi az a komposztáló kas?

 

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok az érdeklődők, akik megtekintik az újrahasznosítás színes világát bemutató Hulladékból Termék kiállítást a zalaegerszegi  Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban, amely 2012. március 1-24. között ingyenesen látogatható.

A magyar lakosság évente mintegy 60.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés révén értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másod-nyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 100 hazai hulladék feldolgozó és hasznosító vállalat által, kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be.
A kiállítás immár több mint 5 éve "járja az országot". Ez alatt az idő alatt, köszönhetően a téma iránti rendkívüli érdeklődésnek, 50 hazai nagyvárosban, több mint 250.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

A kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, az Iparfejlesztési Közalapítvány, a Zala-Depo Kft. és a Domberdő Természetvédelmi Egyesület célja, hogy szorgalmazzák és népszerűsítsék a hulladék keletkezésének megelőzését, a Zalaegerszegen és környékén működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást.

A kiállítás ideje alatt március 5-9-ig a Hulladékkör 2 projekt interaktív Hulladékos játszóháza várja a bejelentkezett osztályokat.
Regisztráció és további információ: www.hulladekkor.hu

A zárónapon, azaz március 24-én sok szeretettel várunk mindenkit a "Zöld napra", ahol fellép az Alma zenekar, lesz Fenntartható Filmtér, és izgalmas fizikai kísérletek is zajlanak.

 

 

 "A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett, kihangsúlyozzuk a hulladék-megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szemétlerakókra kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel gyakran 30%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!" - hívta fel figyelmünket a prioritásra Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Ezzel párhuzamosan hasznos információkat tudhatunk meg a zalaegerszegi közszolgáltató, a Zala-Depo Kft. tevékenységéről is, akik a szelektíven kezelhető hulladékok minél nagyobb arányú begyűjtésében és hasznosításában látják a jövőt. A szelektív szigetek mellett, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés módszerét tartják a leghatékonyabbnak. Azáltal, hogy a hulladék keletkezésének helyszínén elkülönítjük az egyes újrahasznosítható frakciókat (papír, műanyag, biohulladék.), tiszta másodnyersanyag képződik, melynek kezelése, további felhasználása is könnyebb. 

A Hulladékból Termék kiállítás megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok felhasználási lehetőségeit, ugyanis a kiállítás installációja maga is újrahasznosított kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. A papír mellett 11 további hulladékfajta hasznosítása tekinthető meg a tárlaton, úgyis, mint a műanyag hulladékból készült fekvőrendőr és zöldtető-szigetelés, a sörös dobozból előállított autóalkatrészek, valamint a gumiabroncsból gyártott játszótéri burkolat.

Kiállításunkhoz csatlakozott a MOL a "Kisütöttük: ide vele!" használt sütőolaj gyűjtő programjával. A program célja, hogy lehetőséget adjon a lakosság számára, hogy környezet barát módon szabaduljon meg a háztartásban keletkező használt sütőolajtól és zsiradéktól. Szeptembertől már országszerte mintegy 150 MOL-benzinkúton van erre lehetőség. A programban résztvevő töltőállomások listáját megtalálhatja a www.mol.hu töltőállomás keresőjén.

A kiállításon csatlakozhatunk a "NEM KÉRÜNK SZÓRÓLAPOT!" kampányhoz, s aki kiteszi a matricát a postaládájára, az évi kb. 26 kg szórólaptól, reklámújságtól kíméli meg magát és környezetét! Ennyi szórólap legyártásához ugyanis 80 kg fára volna szükség!!!

 

HTK

 

Aki még többet szeretne tenni környezetünk állapotának javulásáért, csemegézhet Klímamentő ötleteinkből ami óriásplakáton is megtekinthető lesz a helyszínen!

 

További információ a kiállításról

Hankó Gergely
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
06 70 249 61 13 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

További információ a Hulladékkör 2-ről