Fenyőgyűjtés

 

Vízkereszt napjával, január 6-án hivatalosan is véget ér a karácsonyi ünnep és elkezdődik a karácsonyfabontási időszak. Eddigi éveknek megfelelően a kidobott fenyőket nem a lakossági hulladékkal együtt, hanem a szelektíven, külön erre a célra indított kukásautókkal szállítjuk el. Tavaly télen 1450 m3 fenyőfát gyűjtöttünk össze.

A fenyőknek kijelölt terület minden esetben a lakossági gyűjtőedény melletti hely. Ez társasházak esetén az aktuális konténer melletti területet, családi házas övezetben pedig a ház előtti, útpadka melletti közterületet, zöld területet jelenti. Természetesen mindannyiunk érdeke a tiszta, igényes lakókörnyezet megőrzése, így kerüljük a fák szétszórását, járdák, útszakaszok akadályoztatását!

Kérünk mindenkit, hogy a könnyebb feldolgozhatóság érdekében csillagszórócsonkoktól, fém talpaktól, fényfüzérektől és egyéb díszektől mentes, megtisztított fákat dobjanak ki!

 

3 kukásautót használunk a karácsonyfák gyűjtésére, de igény szerint több is rendelkezésre áll. Február közepéig hét vége előtt, pénteken a frekventált területeken szedjük össze a fákat, rá következő hétfőn-kedden-szerdán pedig a teljes illetékességi területet átfésüljük. Emellett a társasházakhoz rendszeresen járó hulladékgyűjtők folyamatosan figyelik a területeket és jelzik, hol milyen mennyiségű fenyő gyűlt össze. Természetesen mind a búslakpusztai, mind a Parki utcai hulladékudvarban és az Alkotmány utcai hulladékkezelő telepen (volt Petőfi laktanya) is térítésmentesen átvesszük a kidobott karácsonyfákat.

 

Az összegyűjtött fenyők a volt laktanyában lévő hulladékkezelőbe kerülnek, ahol kollégáink az előkezelés során megtisztítják őket a szaloncukorpapírtól, egyéb rajta maradt díszektől, csillagszóró csonkoktól. A folyamatban segítségünkre van egy elektronikus mágnescsapda, amely leválasztja a fáról a fém hulladékot. Válogatás után a darálógéppel aprítjuk a fákat. A darálék egy részét a laktanyában lévő saját műanyagfeldolgozó üzemünk fűtésére használjuk, másik része a körmendi távhőszolgáltatóhoz kerül energiaforrásnak.

 

Felhívnánk mindenki figyelmét, hogy a 46/2004 önkormányzati rendelet alapján "a gyalogjárók takarításáról, tisztán tartásáról a mellettük álló ingatlanok, üzletek, intézmények tulajdonosainak és használóinak kell gondoskodniuk." Ennek elmulasztásából adódó balesetek esetén (járdára hulló fenyőfa, elszórt ágak, csúszós, tűleveles járdaszakaszok) a tulajdonosnak ill. használónak kártérítési kötelezettsége van.